beeldbellen


veilig en betrouwbaar videocontact via de webbrowser
 

Met het toegenomen gebruik van smartphones en tablets en omdat mobiele apparaten steeds meer mogelijkheden is er behoefte ontstaan aan betere communicatie en dat is waar WebRTC in beeld komt. WebRTC staat voor Web Real Time Communication en is simpel gezegd een wereldwijde open standaard waarmee multimediacommunicatie rechtstreeks in een webbrowser kan plaatsviden. Zonder plug-ins, downloads of specifieke software van Zoom, Teams of Skype.

WebRTC is bovendien ontwikkeld om de privacyproblemen aan te pakken die kunnen ontstaan door lokale functies en streams. Dankzij WebRTC kunnen organisaties hun communicatie via betrouwbare en veilige kanalen laten verlopen die aan de gestelde eisen voldoen. Zo slagen ze erin hun online besprekingen, videosamenwerking en een groot aantal andere communicatievormen te verbeteren.

Eerste Verdieping past sinds 2015 WebRTC toe binnen haar Wikiwijk-platform. We hebben sindsdien een aantal componenten ontwikkeld en doorontwikkeld waarmee Wikiwijk deelnemers op eenvoudige en gebruikersvriendelijke manier met elkaar kunnen beeldbellen. Super veilig en betrouwbaar maar ook stabiel en van kwalitatief goede beeldkwaliteit. Het is niet mogelijk om opnames te maken van gesprekken en er worden geen gesprekken opgeslagen en bewaard.

Beeldbellen in een Wikiwijk omgeving

1. een-op-een met andere deelnemers
Onder de profielfoto's van deelnemers is een belknop zichtbaar bij deelnemers die dit toestaan. Deelnemers die online zijn, zijn herkenbaar en kunnen met een druk op de knop gebeld worden. Tijdens het beeldbellen kunnen zu hun camera of microfoon aan/uit zetten. Ook kunnen ze hun beeldscherm delen om informatie vanaf de eigen computer te laten zien.

2. groepsbellen met meerdere deelnemers
Binnen een groep (een subcommunity die door deelnemers gestart kan worden) wordt met een druk op een knop een beeldbelsessie gestart. Alleen de leden van de groep ontvangen dan een uitnodiging om deel te nemen. Ze kunnen deze uitnodiging accepteren of weigeren.

3. bellen met een organisatie
Wie een organisatie toevoegt aan de Gids (Sociale Kaart) in Wikiwijk kan daarbij een beeldbelcentrale activeren. Bellers* kunnen dan met één druk op een knop in contact komen met medewerkers van de organisatie. De organisatie stelt zelf de bereikbaarheid van de centrale in en voegt medewerkers toe die gebeld kunnen worden. Bij bellen buiten bereikbare tijden kunnen de bellers een mailbericht achterlaten.

 

*Bellers hoeven geen account te hebben. Er is een optie om zonder inloggen contact met een organisatie te kunnen opnemen.