boven jan


een veilige plek om elkaar te ontmoeten en nog veel meer

Wat is BovenJan?

Nederland telt alleen al 280.000 mensen met een érnstige psychische aandoening. Zij hebben een miljoen naaste familieleden, vaak zwaarbelaste mantelzorgers. Dat maakt dat er in iedere straat in Nederland nog zo iemand moet wonen als jij. Die aan een half woord genoeg heeft om te begrijpen waar je het over hebt. Maar waar vind je ze? Op BovenJan! Na een periode van hard werken en testen lanceerden MIND Ypsilon en Plusminus in de zomer van 2023 met veel trots het nieuwe online platform voor mentale gezondheid BovenJan.

“BovenJan wil een veilige plek zijn om elkaar online te ontmoeten, ervaringen te delen, advies te krijgen en informatie te vinden. Een plek waar je makkelijk contact maakt met mensen die hetzelfde doormaken als jij. Want niets fijner dan praten met mensen die precies weten waar je het over hebt, die je niets hoeft uit te leggen”, aldus Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter. “BovenJan is dus bovenal een plek waar je vragen kunt stellen, samen kennis en ideeën kunt opdoen en waar we onze ervaringskennis gebruiken om vooruit te komen.”

Wat vind je op BovenJan?

“Verbinding is op BovenJan het sleutelwoord”, legt Stavenuiter uit. “Het is dus niet voor niets dat de eCommunity de motor van het platform is. Ook het nieuwe logo symboliseert de verbinding die we willen creëren.” Maar er is meer dan alleen de mogelijkheid om contact te maken met lotgenoten. BovenJan bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Community: hier kun je gelijkgestemden ontmoeten. Stel je vragen, praat mee in een groep of op het forum, lees ervaringsverhalen of deel die van jou, of kies voor 1-op-1-contact.
  • Informatie: hier vind je een kennisbibliotheek met informatie over verschillende aandoeningen, een overzicht met het laatste nieuws over mentale gezondheid en interessante activiteiten.
  • Hulp en ondersteuning: stel je vraag in het eSpreekuur, bekijk de veelgestelde vragen of vind een hulplijn buiten het platform.

De komende tijd werken Ypsilon en Plusminus achter de schermen door om het platform verder te verbeteren. Zo zullen er nog veel meer onderwerpen en groepen aan het platform worden toegevoegd. Stavenuiter: “Ook zijn we bezig om andere organisaties aan te haken. We kunnen en willen het niet alleen doen. Want daarmee zouden we het zoveelste eilandje worden. Nee, we moeten het zoveel mogelijk samen doen. Dan kan BovenJan uitgroeien tot iets nog mooiers en groters.”


Bron: ypsilon.org

Lees en bekijk meer

Interactief Platform Boven Jan