de stap naar gezonder


ondersteund met wikiwijk in de brainportregio
 

DE STAP naar gezonder is er voor alle inwoners van de Brainportregio.

Dit initiatief is van start gegaan in het zuidoosten van Brabant. In verschillende wijken en dorpen organiseren inwoners zich om samen te werken aan een gezondere omgeving om in te wonen en te leven. Op meerdere plekken wordt dit ondersteund door wikiwijk in te zetten als buurt- wijk- of dorpsplatform.

In Son en Breugel werken een aantal bestaande organisaties en bewonersverenigingen samen onder de noemer Son en Breugel Verbindt. Het gelijknamige online platform is er niet alleen om elkaar te ontmoeten en te informeren maar biedt speciale functionaliteit voor vrijwilligers. Die kunnen zich - met een aan het platform verbonden app - inroosteren voor diensten waarbinnen zij vrijwiligerswerk uitvoeren, zoals bij Bijna Thuis Huis Madelief. Of ze kunnen zich aanmelden voor het uitvoeren van ritten in het kader van Automaatje Son en Breugel.

Ook binnen de Achtse Barrier is al jaren een steeds grotere groep inwoners zich aan het bekommeren om een vitale wijk met gezondere inwoners. Het Buurtplein Achtse Barrier is er voor alle leeftijden en alle culturen en kent een eigen Gezondheid en Welzijn community. Hierop wordt niet alleen informatie geboden over organisaties en activiteiten in de wijk op het gebied van gezondheid, er worden ook zelfhulpprogramma's van diverse ehealth leveranciers aangeboden. Deze zijn gratis bruikbaar voor deelnemers met een account op dit wikiwijk platform.

Inmiddels is wikiwijk ook van start gegaan in de wijken Tongelre, Gestel en Woensel. Hier werken inwoners actief samen met o.a. WIJeindhoven, Archipel, Stroomz (voorheen SGE) en gezondheidscentrum Orion aan een gezondere wijk. Dit alles binnen een sociale context van het elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en onderlinge ondersteuning.

Het stap voor stap samenwerken aan een online platform maakt hier deel van uit.