Migratie en remigratie

Migreren is verhuizen naar een ander land. Remigreren is terugverhuizen naar het land waar u oorspronkelijk vandaan komt.

Migreren is een grote stap. Er moet veel geregeld worden!

Aangeven bij de gemeente
Wanneer u naar het buitenland gaat verhuizen, moet u dat aangeven bij de gemeente. U bent verplicht aangifte van emigratie te doen als u binnen een jaar langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Op de website van de gemeente kunt u nalezen wat de regels zijn en hoe u de aangifte regelt.

Tips bij emigratie
Vertrekt u uit Nederland? Dan moet u met een aantal zaken rekening houden.

  • Denk erover na hoe u uw verzekeringen, pensioen, zorgverzekering en belastingzaken regelt vanuit het buitenland.
  • Niet al uw Nederlandse documenten zijn geldig in het buitenland. U kunt deze in Nederland laten legaliseren.
  • Heeft u nog geen DigiD, vraag er dan een aan voordat u vertrekt. Dan kunt u vanuit het buitenland online uw zaken regelen op overheidssites.
  • Gaan uw kinderen mee? Verdiep u dan in de mogelijkheden voor onderwijs in het nieuwe land. Denk ook aan eventueel taalonderwijs voor uzelf.
  • Heeft u een uitkering? In sommige gevallen kunt u die meenemen naar het buitenland.
  • U kunt informatie aanvragen bij de ambassade of het consulaat in het land van bestemming.

Ondersteuning emigratie
Wilt u gaan emigreren maar bent u bang voor alle rompslomp? U zou dan een emigratiebureau kunnen inhuren. Emigratiebureaus in Nederland zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald land, zoals Canada of Nieuw-Zeeland. U kunt ook een bureau in het land van bestemming inhuren.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) ondersteunt ook migranten bij het terugkeren naar het thuisland of bij het verhuizen naar een nieuw land. Het gaat dan wel om (niet-Westerse) landen buiten de EU.

Ondersteuning remigratie
Ga ik of blijf ik? Voor veel migranten in Nederland is dit een grote vraag. Het Nederlands Migratie Instituut (NMI) ondersteunt mensen die denken over remigratie. Het NMI biedt:

  • informatie over verblijfsdocumenten, uitkeringen, pensioenen, verzekeringen, voogdij, schulden, het zorgaanbod en onderwijsmogelijkheden;
  • hulp bij het vertrek;
  • antwoord op vragen over remigratie, ook na vertrek.

Remigratiewet
De Remigratiewet is er voor personen die willen terugkeren naar hun land van herkomst. Dit geldt voor mensen afkomstig uit bepaalde landen en voor erkende vluchtelingen of asielgerechtigden. U kunt er meer over lezen op de website van de SVB.

De ondersteuning bestaat uit een remigratie-uitkering. Dit is een maandelijkse bijdrage voor het levensonderhoud in het land van herkomst. Met de zelftest van het NMI  kunt u testen of u voor een Remigratiewet-uitkering in aanmerking komt.