Kraamtijd
Meteen na de bevalling komt er veel op je af. De eerste zeven of acht dagen is er meestal professionele hulp van de kraamverzorgende.
Wat doet de kraamverzorgende?
De kraamverzorgende helpt je bij de verzorging van je kind. Dat je zelf nog niet alles weet, is helemaal niet erg. Je groeit met je kind mee. De kraamverzorgende is er om je te helpen. Je leert meer over je baby en hoe je er mee om kunt gaan.
De kraamverzorgende:
- helpt de verloskundige bij de bevalling,
- controleert of het goed gaat met jou en je baby en ondersteunt bij de verzorging van de baby,
- helpt bij het geven van borstvoeding en/of geeft uitleg over flesvoeding,
- luistert naar je en biedt emotionele steun,
- geeft voorlichting, instructies en advies,
- kijkt of er sprake is van risico's,
- werkt dagelijks je kraamdossier bij.
De verloskundige is eindverantwoordelijk. Daarom hebben verloskundige en kraamverzorgende tijdens de kraamtijd regelmatig overleg met elkaar.
Hoeveel uren kraamzorg?
Tijdens het intakegesprek bekijk je samen met de kraamzorgorganisatie hoeveel uren kraamzorg je waarschijnlijk nodig hebt. Het aantal uren hangt af van je wensen en wat je nodig hebt. Maar ook andere dingen spelen een rol. Zoals of het om je eerste kind gaat, je thuis bent bevallen of in het ziekenhuis, en of je borstvoeding geeft.
Je krijgt gemiddeld 49 uren, verdeeld over 8 dagen. Na de bevalling en tijdens de zorg kan dit nog veranderen. Als je het prettig vindt, kun je extra uren kraamzorg bijkopen.
Onderzoeken
Je baby krijgt direct na de geboorte een apgarscore. In de eerste week na de geboorte krijgt je kind een hielprik en een gehoorscreening.
Kwaaltjes baby
Soms heeft je baby last van kwaaltjes, zoals geel zien, een droge huid en opgezette borstjes. Ook kan je baby pukkeltjes hebben in de eerste week na de geboorte. De baby heeft maanden in het water gelegen en de huid reageert op de verandering.
De pukkeltjes zijn niet iets om je zorgen over te maken. Je kunt de huid soepel houden met een natuurlijke olie.
Kwaaltjes van de moeder
Je kunt zelf na de bevalling ook last hebben van een aantal kwalen na de bevalling. Misschien heb je last van weinig slaap, bloedverlies, naweeën, ontstoken hechtingen of spierpijn. Maar je kunt ook last hebben van hormonale schommelingen, heftige emoties of sterke emotionele ontlading (ook wel kraamtranen genoemd).
Borstvoeding
Je kunt kiezen om borstvoeding of flesvoeding te gaan geven. Wat je ook kiest, de kraamverzorgende helpt je erbij.