Opvang en wonen voor kinderen met een beperking

Dagopvang, logeren of ergens anders wonen. Als de zorg voor een kind met een beperking thuis niet voldoende is.

Dagopvang
Voor kinderen met een beperking, die niet naar school kunnen gaan, is vaak speciale dagopvang nodig.

Uw kind kan naar:

  • Reguliere kinderopvang
  • Een dagbestedingscentrum of zorgboerderij
  • Een medisch kinderdagverblijf (MKD)
  • Een kinderdagcentrum (KDC) of orthopedagogisch dagcentrum

Jeugdhulp aanvragen
De dagbesteding, ondersteuning en begeleiding van uw kind worden vergoed door de Jeugdwet. Om dit te regelen kunt u terecht bij het CMD in de gemeente Son en Breugel.

De zorg voor kinderen met een ernstige verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit geldt alleen als uw kind blijvend de hele dag intensieve zorg en toezicht nodig heeft.

Logeeropvang voor uw kind
Misschien zoekt u een plek waar uw kind kan logeren, zodat u er even tussenuit kan. Logeeropvang heet ook wel kortdurend verblijf of deeltijdopvang.

Logeeropvang regelen via de gemeente
Logeeropvang is een vorm van jeugdhulp. Uw gemeente is hiervoor verantwoordelijk. U kunt contact opnemen met het CMD om de mogelijkheden te bespreken.

Woont uw kind thuis met een indicatie voor zorg uit de Wet langdurige zorg, dan valt logeeropvang onder de Wlz. U kunt contact opnemen met uw zorgkantoor om de mogelijkheden te bespreken. Het zorgkantoor kan u ook helpen om een zorgaanbieder uit te kiezen.

Tijdelijk ergens anders wonen
Soms is het niet mogelijk dat een kind thuis blijft wonen. Uw kind kan dan (tijdelijk) terecht in een pleeggezin, een jeugdzorginstelling of een instelling voor gehandicaptenzorg. Er zijn verschillende woonmogelijkheden waar uw kind korte of langere tijd kan verblijven.

Crisisopvang
Kunt u de zorg voor uw kind thuis niet meer aan en is er snel een oplossing nodig? Dan kan uw kind terecht in de crisisopvang. Uw kind gaat dan een tijdje in een crisispleeggezin of in een instelling wonen. Dit kan ook een kortverblijfhuis zijn. Meestal duurt de crisisopvang 2 tot 6 weken.

Neem hiervoor contact op met het CMD of uw huisarts. Zij kunnen u doorverwijzen naar crisisopvang.