Rijvaardigheid bij ouderdom of een beperking

Misschien twijfelt u of u met uw beperking verantwoord de weg op kunt. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) kan bepalen of u (nog) rijgeschikt bent. In sommige gevallen is een rijtest of medische keuring verplicht om uw rijbewijs te kunnen halen of houden.

Rijden met een beperking
Aandoeningen of beperkingen die uw rijgeschiktheid kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld epilepsie, Parkinson, een oogaandoening of het niet goed kunnen gebruiken van een arm of een been. Maar ook autisme of ADHD kunnen invloed hebben op uw rijgeschiktheid. In zulke gevallen is er meestal onderzoek nodig om te beoordelen of u geschikt bent om te rijden. Uitgebreide informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Er zijn speciale rijscholen voor mensen met een beperking, waar u terecht kunt voor aangepaste autorijles.

Ouder dan 75 jaar
Een medische keuring is noodzakelijk als u na uw 75ste uw rijbewijs wilt vernieuwen. Komt u goed door de keuring, dan is uw nieuwe rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.

Meer informatie hierover vindt u op de website van het CBR.

Dementie en autorijden
Mensen met de diagnose zeer lichte of lichte dementie, kunnen auto blijven rijden als zij een rijtest van het CBR goed doorstaan. Mensen met een matige of ernstige vorm van dementie mogen niet meer autorijden.

Op Dementie.nl en de website van het CBR vindt u uitgebreide informatie over dit onderwerp.

Opfrissen
Heeft u al lang uw rijbewijs? Dan kan het goed zijn om uw kennis van de verkeersregels eens op te frissen. U kunt ook een rij-instructeur uw rijstijl laten beoordelen. Automobilisten kunnen bij Veilig Verkeer Nederland terecht voor een opfriscursus en een rijtest. U leest er meer over op de website van VVN.