Hulpmiddelen

Hulpmiddel uitzoeken, vergoeding regelen of aanvraag doen. Tips om zelfstandig te leven met hulpmiddelen.

Rolstoel

Er zijn veel verschillende soorten rolstoelen. Natuurlijk is het belangrijk dat u een rolstoel krijgt die past bij uw beperking en uw levensstijl

De gemeente kan u helpen als u zich niet, of onvoldoende, lokaal kunt verplaatsen met een vervoermiddel. Bijvoorbeeld door een ziekte, een beperking of ouderdom. De gemeente zoekt samen met u naar een oplossing. In bepaalde gevallen kunt u een aanvraag doen voor de toekenning van een vervoersvoorziening.

Scootmobiel en gehandicaptenvoertuig
Met een gehandicaptenvoertuig blijft u mobiel. U kunt dan zelf op pad om een boodschap te doen, familie te bezoeken of een tochtje te maken. Een gehandicaptenvoertuig is bijvoorbeeld een scootmobiel of een gesloten 45-kilometerwagen.

Een aangepaste fiets via de gemeente
Misschien kunt u nog blijven fietsen met wat aanpassingen aan uw gewone fiets. Bijvoorbeeld met een zadellift of steunwielen. Maar het kan ook zijn dat u een speciale aangepaste fiets nodig heeft. U kunt hierbij denken aan een driewielfiets, vierwielfiets, rolstoelfiets of handbike. 

In sommige gevallen is een vergoeding door de gemeente mogelijk, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente kijkt waarvoor u de fiets nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Als aangepast fietsen voor u de beste oplossing is, dan komt u ervoor in aanmerking. U betaalt een eigen bijdrage. 

Rollator
Als u minder goed ter been bent, kan een rollator uitkomst bieden bij het lopen. Een rollator wordt niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering, maar wel door sommige aanvullende verzekeringen. Lenen of huren bij een thuiszorgwinkel is ook een optie.

Eenvoudige loophulpmiddelen
Als u niet goed kunt lopen, kan dat een behoorlijke belemmering zijn in uw dagelijks leven. Een wandelstok, krukken of een looprek kunnen dan uitkomst bieden. Deze eenvoudige loophulpmiddelen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar of de gemeente. U kunt ze wel lenen of huren, of zelf aanschaffen.

Hulpmiddelen voor doven en slechthorenden
Als u slechthorend wordt of doof bent, dan gaat met iemand praten lastig. Ook kunt u tv- en radioprogramma's en films en toneelstukken minder goed volgen. Verschillende hulpmiddelen kunnen al deze zaken weer makkelijker maken.Apparaten zoals de smartphone, computer en tablet bieden veel mogelijkheden om te communiceren met anderen.

Hulpmiddelen voor blinden of slechtzienden
Met de juiste hulpmiddelen kunt u zelfstandig blijven wonen en mobiel blijven, ook al ziet u minder goed.De computer, smartphone, tablet en bijbehorende software en apps bieden veel mogelijkheden voor mensen die blind of slechtziend zijn. Bijvoorbeeld een voorleesfunctie, vergrootfunctie en spraakherkenning. Het voordeel bij de de smartphone en tablet is dat één klein, draagbaar apparaat meerdere 'klassieke' hulpmiddelen kan vervangen.