Tips om inbraak te voorkomen

U kunt zelf veel doen om inbraak te voorkomen. Goede sloten, een anti-inbraakstrip en een alarmsysteem maken de kans op inbraak kleiner. Maar er zijn nog meer voorzorgsmaatregelen. Het huis er bewoond uit laten zien bijvoorbeeld. En geen waardevolle spullen in het zicht laten. Laat geen onbekenden binnen als u de situatie niet vertrouwt.

Zorg voor goede sloten
Uiteraard is het verstandig dat u goede sloten heeft, goede buitenverlichting en eventueel ook een professioneel alarmsysteem. Als u verouderde sloten heeft op uw ramen en deuren, heeft een inbreker voldoende aan een simpele schroevendraaier om binnen te komen.

Een goed slot is herkenbaar aan het SKG-logo, met daarin 1, 2 of 3 sterren. Hoe meer sterren, hoe beter het slot beschermt tegen inbraak. U kunt uw deur verstevigen met een extra slot op kniehoogte. Zo kunnen inbrekers de deur niet intrappen.

Ruim sleutels op

  • Leg sleutels niet onder de deurmat, een bloempot of een steen. Dit zijn geen geheime plekken.
  • Hang of leg uw autosleutels niet in het zicht.
  • Laat uw huis er bewoond uitzien
  • Laat uw woning er bewoond uitzien als u een tijdje weg bent.

Bij elektronicazaken, bouwmarkten en tuincentra zijn systemen te koop waarmee u kunt regelen dat het licht 's avonds automatisch aangaat. Bijvoorbeeld een sensorschakelaar of een schakelaar met een timer.

Als uw buren de planten water geven of de kat voeren, willen ze misschien ook af en toe de gordijnen open doen. Of juist weer dicht. En de post uit de brievenbus halen.

Spreek nooit uw voicemail in met het bericht dat u op vakantie bent. Zet dit ook niet op social media, zoals Facebook of Twitter.

Zet apparatuur niet in het zicht
Als u nieuwe apparatuur koopt, zet de dozen dan niet herkenbaar bij het vuilnis. Maar vouw ze op en stop ze in een andere doos. Of breng ze direct weg.

Het is ook verstandig om uw dure tv of laptop niet zichtbaar voor het raam aan de straatkant neer te zetten.

Sluit ramen en deuren
Het is verstandig om altijd alle ramen en deuren te sluiten als u het huis verlaat. Draai de deur altijd op slot, ook al gaat u maar heel even weg. Doe dit ook aan de achterzijde van uw woning. Laat de sleutel niet aan de binnenkant van het slot zitten.

Let ook op als u voor langere tijd de kamer uitgaat, bijvoorbeeld om te douchen of te slapen. Doe zo nodig de ramen dicht en de deur op slot.

Zorg voor goede verlichting
Een inbreker wil niet gezien worden. Zorg dus voor goede buitenverlichting die aanspringt zodra iemand in de buurt komt. Denkt u ook aan buitenverlichting achter uw woning. Hang de lampen hoog op, zodat inbrekers ze niet kunnen afdekken of vernielen.

U kunt ook binnenshuis verlichting aanbrengen met een bewegingssensor of timer. Of 's nachts een lamp laten branden in de gang.

Anti-inbraakstrip
Inbrekers kunnen proberen een deur open te wrikken met een schroevendraaier of een koevoet. U kunt dit tegengaan met een anti-inbraakstrip. Deze strip bevestigt u op het kozijn en op de deur. U koopt een anti-inbraakstrip bij de bouwmarkt.

Een anti-inbraakstrip biedt ook bescherming tegen flipperen. Dat is een inbraakmethode waarbij inbrekers met een dun stukje plastic de deur van het slot halen. Een andere manier om flipperen tegen te gaan is om de deur altijd op het nachtslot te draaien.

Laat geen vreemden binnen
Laat nooit iemand binnen die u niet kent en die zichzelf niet kan legitimeren.

Inbrekers proberen soms binnen te komen met mooie praatjes: de babbeltruc. Ze zeggen dat ze de meterstand komen opnemen. Of ze hebben een zielig verhaal (bijvoorbeeld autopech en geen telefoon bij zich).

  • U hoeft niemand binnen te laten die u niet vertrouwt. Vraag dus altijd om identificatie als u denkt dat het verhaal van de persoon aan de deur misschien niet klopt.
  • Bel eventueel eerst met het bedrijf waarvoor deze persoon zegt te werken. Of bel de politie als u het niet vertrouwt.
  • Komt iemand toch binnen, houd hem of haar dan goed in gaten!
  • Geef nooit uw bankpas of pincode aan iemand die aan de deur komt.

Maak klimmen onmogelijk
Inbrekers proberen vaak via de eerste verdieping binnen te komen, omdat daar vaker een raam of deur open staat. Voorkom dus dat inbrekers gemakkelijk ergens op kunnen klimmen. Laat bijvoorbeeld geen vuilnisbak, ladders of tuinmeubilair buiten staan.

Toch ingebroken?
Komt u thuis en blijkt er ingebroken te zijn? Of merkt u dat er iemand in huis is?

Bel 112 als u een inbreker op heterdaad betrapt.
Bel 0900-8844 als er ingebroken is en u het pas later ontdekt.