Lichamelijke ontwikkeling

Het is mooi om te zien hoe snel je peuter zich ontwikkelt. Peuters ontdekken en leren elke dag iets nieuws. Ze gaan steeds beter praten en begrijpen steeds meer. Ze ontdekken dat ze zelf ook een mens zijn, en hun eigen wil wordt steeds sterker.

Peuters ontwikkelen zich in hun eigen tempo
Je kunt de groei van je kind volgen met behulp van de GroeiGids, dat je bij van het consultatiebureau krijgt na de geboorte van je kind. Dat is een handig boekje met veel informatie waarin je zelf ook kunt bijhouden hoe je kind zich op allerlei gebieden ontwikkelt.

Motorische ontwikkeling
De motorische ontwikkeling van kinderen kent verschillende mijlpalen. Kinderen leren achtereenvolgens zitten, kruipen, staan, lopen, rennen, huppelen en fietsen. Ze leren hoe ze zich steeds beter kunnen bewegen en hoe ze kun lichaam kunnen gebruiken. Door spelen en bewegen is je kind de hele dag bezig met oefenen. ‘Zelf doen!' hoort daar ook bij.

Elk kind is anders
Het is goed om te bedenken dat ieder kind anders is. Het kan zijn dat je kind met bepaalde ontwikkelingen wat later is dan andere kinderen. Dat hoeft niet te betekenen dat er iets mis is. Het ene kind is nu eenmaal wat sneller dan het andere.