Ondergewicht

Heeft u ondergewicht, dan weegt u minder dan gezond voor u is. Door goed te eten komt u langzaam weer op het juiste gewicht. Valt u in korte tijd veel af? Neem dan contact op met uw huisarts.

Ondergewicht berekenen
Wilt u weten of u ondergewicht heeft? Reken dan uit of uw gewicht gezond is op de website van het Voedingscentrum.

Ondervoeding herkennen
Ondervoeding ontstaat als iemand te weinig energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Vooral ouderen en zieken lopen het risico ondervoed te raken. Iemand die ondervoed is, is soms in enkele weken al meerdere kilo's afgevallen. Hij of zij voelt zich vaak moe en futloos, en kan zich duizelig voelen.

Ga naar de huisarts, als u denkt dat u ondervoed bent. Ook als u vermoedt dat iemand in uw naaste omgeving ondervoed is, is het goed om samen de huisarts in te schakelen. Familieleden, vrienden of kennissen hebben de ondervoeding vaak eerder door dan de ondervoede persoon zelf.

Gezond gewicht krijgen
U kunt zelf veel dingen doen om weer aan te komen. Dit zal waarschijnlijk wel wat tijd kosten. Hieronder vindt u een aantal tips.

Regelmatig eten
Probeer te beginnen met regelmatig te eten. Plan in elk geval 3 vaste eetmomenten. Lukt het niet om dan genoeg te eten, plan er dan meer: eet 4, 5 of 6 keer iets.

Gezond eten

  • Ga na of u gezond en genoeg eet. Op Thuisarts.nl vindt u tips en adviezen.
  • Op de website van het Voedingscentrum vindt u tips voor gezond aankomen.

Eiwitten eten
Eiwitten zijn nodig om spieren op te bouwen. Eiwit zit in vlees, vis, vleesverangers, ei, melk, soja, peulvruchten en noten. Er zijn ook speciale gebakjes met extra eiwitten. Voor mensen met weinig eetlust kan zo'n gebakje een uitkomst zijn.

Samen eten
Samen met anderen eten kan helpen. Omdat u dan niet zelf hoeft te koken bijvoorbeeld. En omdat het eten dan gezelliger is.

Makkelijk koken
Maak het uzelf makkelijk met koken. U kunt de kooktips eens bekijken om ideeën op te doen. U kunt ook (af en toe) gebruik maken van een maaltijdvoorziening.

Gezond eten in huis halen
Zorg dat u altijd voldoende gezond eten op voorraad heeft. Heeft u moeite om zelf uw boodschappen te doen, dan kunt u dit misschien met hulp van anderen doen. Bijvoorbeeld een familielid. Of een vrijwilliger. U kunt ook een boodschappendienst inschakelen.

Meer tips

  • Een glas vruchtensap of wat stukjes fruit kunnen de eetlust opwekken.
  • Beweging is goed voor de eetlust.
  • Bouillon kan de eetlust ook op gang brengen.
  • Probeer eens een nieuw recept.

Huisarts of diëtist
Lukt het niet goed om aan te komen? Dan kunt u naar uw huisarts gaan, of hulp vragen van een diëtist.